Cary Morin – Innocent Allies

De bekroonde ‘Native Americana’-fingerstyle-gitarist en songwriter Cary Morin heeft een blijvende en geprezen carrière opgebouwd dankzij zijn genreo verschrijdende muzikaliteit en zijn diepe duik in nieuwe culturele invloeden en muziekstijlen, maar zijn aanstaande release Innocent Allies brengt een geheel nieuw medium naar voren. “Dit album is een verzameling liedjes geïnspireerd door de beroemde westerse schilder Charlie Russell en zijn leven in Great Falls, Montana, waar Charlie woonde en werkte”, zegt Morin, geboren in Billings, Montana, in 1962. “Mijn vader was een Assiniboine stamlid uit Wolf Point, Montana, en mijn moeder van The Crow Tribe in Lodge Grass, Montana”, herinnert hij zich. “Omringd door muziek en kunst als kind, werd ik ook omringd door de favoriete artiest en lokale held van mijn vader en grootvader, Robert Yellowtail, Charles Marion Russell. Zijn werk was overal; in ons huis, in bedrijven, aan de muren van de huizen van onze families en in de hoofdstad van de staat. Als Montanaan was het kennen van zijn werk hetzelfde als het kennen van de bergen, rivieren en de grote lucht van Montana.

Met Innocent Allies – die op 26 januari 2024 is verschenen – observeert Morin details in het schilderij van Charlie Russell vanuit zijn perspectief als Native Crow en zet ze op zang. ‘Situaties die in zijn schilderijen worden afgebeeld en die voor sommigen misschien niet voor de hand liggend zijn, zijn subtiele culturele of rituele details’, zegt Morin, wijzend op Russells Indian Hunters Return, waarin een ouderling eerst zijn maaltijd krijgt geserveerd; een gebruikelijk gebaar in de Crow-cultuur. “Als inheemse artiest breng ik een perspectief op dit aspect van Charlies werk door middel van deze reeks liedjes.” Morin merkt ook snel op dat Charlie Russell een vriend was van de Plains Tribes, bezorgd over de vernietiging van de inheemse cultuur en het portretteren van indianen in zijn schilderijen met een waardigheid die grotendeels afwezig was in de afbeeldingen van andere kunstenaars uit die tijd. “Deze plaat is een meesterwerk dat zijn plaats verdient tussen de grote kunstwerken waarvoor het is gemaakt ter ere van”, zegt Trina Shoemaker, de Grammy-winnende producer die het album in haar studio in Alabama mixte en masterde.

Morin heeft de nieuwste single van Innocent Allies uitgebracht, ‘Montana Sky’, de perfecte optelsom van alle eerdere aanbiedingen samen. In combinatie met het schilderij van Charlie Russell, The Round Up, is het alsof Russell de verbroedering met enkele van zijn inheemse vrienden channelt. Hij viert de geest van de razzia, wat impliceert dat wat er ook gebeurt in de context van de grotere samenleving, mensen van goede trouw nog steeds een band hebben, vooral door de discipline van hard werken en de liefde voor het land waarop het wordt gedaan:

Roundup only reaches
The few who hear the call
The life I live is the life I love
The greatest gift of all
The freedom of the Western sky
A million stars shine so bright
In a big Montana sky

Tijdens een recent Amerikaanse tournee bezocht Morin zijn songwriter-vriend Dave Duncan in Nashville, Tennessee. Duncan is een bekende songwriter uit Nashville en woont al tientallen jaren in de Music City. Tijdens zijn bezoek legde hij zijn project aan Dave uit en nodigde hem uit om mee te werken aan een nummer. Hij liet Dave enkele schilderijen zien en schreef een korte beschrijving van het leven in het huis van zijn grootvader Robbie Yellowtail in Lodge Grass, MT. Het duurde niet lang voordat ze lijnen heen en weer gooiden. Dit is het allerlaatste nummer dat voor dit project is opgenomen. Cary was blij om samen te werken met zijn vriend Dave en blij dat dit nummer een plek op dit album inneemt.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE