Jeff Talmadge – Sparrow

Jeff werd geboren in Uvalde, Texas, ongeveer 110 kilometer van de Mexicaanse grens, en groeide op in kleine stadjes in Texas, zoals Crystal City, Wharton, Boling en Big Spring. Hij bracht het grootste deel van zijn kinderjaren door op de kustvlakte en zijn tienerjaren in het westen van Texas, 480 kilometer ten westen van Dallas.

Jeff was een succesvolle Board Certified Civil Trial-advocaat in Austin toen hij in 2003 zijn advocatenkantoor sloot en naar Atlanta verhuisde. Tegen die tijd had hij vier studio-opnames uitgebracht. “Secret Anniversaries (1999), “The Spinning Of The World” (2000), “Bad Tattoo” (2001) en “Gravity, Grace And The Moon” (2003)] en had getekend bij CoraZong Records in Europa. Grace And The Moon” werd op dat label in Europa uitgebracht, en nog twee CoraZong-releases, “Blissville” (2004) en “At Least That Much Was True” (2007)] volgden, evenals tournees in Nederland en Duitsland.

Vanaf het begin kregen Jeffs cd’s buitengewone recensies en uitgebreide airplay in de Verenigde Staten en Europa. The Hill Country Sun noemde “Secret Anniversaries” ‘een bijna perfecte opname’. Van “The Spinning Of The World” omschreef een schrijver de muziek als ‘waar en diep en overtreft de tand des tijds’. Dirty Linen vond “Bad Tattoo” ‘slim als Lyle Lovett en introspectief als Mickey Newberry’, terwijl Marq’s Texas Music Kitchen vergelijkingen trok met Townes van Zandt en Lucinda Williams. Sing Out! verklaarde “Gravity, Grace And The Moon” ‘een meesterwerk’.

Elke cd werd door radiopresentatoren en muziekschrijvers in de VS en Europa op talloze Best Of-lijsten vermeld. Met “Blissville”, “At Least That Much Was True” en “Kind Of Everything”, op Berkalin Records in 2011, behield Jeffs muziek zijn plaats in de folkwereld, terwijl hij een groter americana-publiek bereikte. Drie van zijn opnames bereikten de top 40 op de Americana Chart, waaronder één in de top 20. Over “Kind Of Everything”, zei Geoff Himes, ‘al dat muzikale talent is ondergeschikt aan de verhalen die Talmadge te vertellen heeft, hij zingt over de mensen die hij tegenkomt, daklozen mannen, straatmuzikanten, barflies, ex-geliefden, nieuwe geliefden, nieuwe ouders, scheidende stellen en terugkerende soldaten.’

Jeff heeft talloze prijzen en erkenningen ontvangen voor zijn songwriting, waaronder zijn selectie als finalist of showcaseartiest in plaatsen als Kerrville New Folk en Falcon Ridge, nominaties van The Academy Of Texas Music en Song Of The Year-onderscheidingen van de West Coast Songwriters Group . Zijn tournees omvatten stops in enkele van de beste luisterruimtes van het land, zoals The Bluebird Café in Nashville, Club Passim in Boston, Eddie’s Attic in Atlanta en The Cactus Café in Austin. Aan de Duke University won hij de Academy Of American Poets Award, en zijn gedichten zijn verschenen in tal van literaire tijdschriften en magazines.

Jeffs nieuwe plaat, “Sparrow”, is zijn eerste in meer dan 10 jaar, hoewel er in die tijd een aantal onuitgebrachte of onvoltooide albums zijn geweest. Toen bijvoorbeeld in de jaren 2010 een losgelaten netvlies het onmogelijk maakte om terug te vliegen, werd de plaat die bedoeld was voor een Europese tournee op de plank gelegd. In de tussentijd zijn door hem geschreven of mede geschreven nummers verschenen op de opnames van een aantal andere artiesten, verscheen er een Townes Van Zandt-cover op een Townes-tribute-plaat in Italië en zijn hier en daar bootlegs opgedoken. De 10 nummers op “Sparrow” zijn grotendeels akoestisch, met Jeffs gitaar als hoofdinstrument, en worden ondersteund door economische en eclectische arrangementen en instrumentatie. Fans van Jeffs muziek zullen de nieuwe nummers verwelkomen, en degenen die nieuw zijn in zijn werk zullen kennismaken met de vertel- en Fingerpicking-stijl waar hij bekend om staat. Hij heeft zich teruggetrokken uit de advocatuur, is getrouwd en woont in Austin.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE