MGMT – Loss Of Life

MGMT heeft hun vijfde studioalbum aangekondigd, Loss Of Life, de langverwachte opvolger van Little Dark Age uit 2018. Het duo Andrew VanWyngarden en Ben Goldwasser produceerde samen met Patrick Wimberly (Beyoncé, Lil Yachty) de 10-nummers op Loss Of Life. Dave Fridmann (The Flaming Lips, Spoon) waar hij al jarenlang mee samenwerkte, mixte het album zoals hij dat bij de afgelopen vier volledige albums van de groep heeft gedaan.

Christine and the Queens verschijnen op het nummer “Dancing in Babylon” – de allereerste feature op een MGMT-album, met aanvullende productie geleverd door Daniel Lopatin (Oneohtrix Point Never), Brian Burton (Danger Mouse) en James Richardson, met Miles A. Robinson fungeert als associate producer en engineer.

Loss Of Life wordt op 23 februari uitgebracht op Mom + Pop Music, het nieuwe thuis van de band na een lange periode bij Columbia Records. Ook is vandaag de door gitaar en synth aangedreven eerste single van het album verschenen, ‘Mother Nature’, die opbouwt van een weemoedige, tokkelende inleiding tot een anthemische werveling van lawaai aan het einde. Volgens de band schetst het nummer “de archetypische MGMT-mythologie van de ene held die probeert de andere held mee te krijgen op de reis die ze ‘moeten’ maken. Eén deel klinkt als Oasis.” MGMT sprak met Rolling Stone over het nieuwe album.

Foto: Jonah Freeman

De verbluffende, door 2n geproduceerde animatievideo voor “Mother Nature” werd geregisseerd door een andere MGMT-medewerker, Jordan Fish, die al sinds Oracular Spectacular met de groep samenwerkt. In de clip werken twee dierenvrienden genaamd Dog en Turtle samen om een ​​kwaadaardige huisdierenverzamelaar te verslaan. “Ik hoop dat het verhaal mensen blij maakt en zich ook verbonden voelt met familie, vrienden en het dierenrijk”, zegt Fish. De thema’s van Loss Of Life zullen verder worden onderzocht door middel van toekomstige video’s gemaakt door een opmerkelijke selectie schrijvers, producenten en regisseurs.

“Alle grapjes terzijde (nooit!), we zijn erg trots op dit album en het feit dat het een relatief pijnloze bevalling was na een lange draagtijd, en zijn blij deze baby op de wereld te kunnen loslaten met Mom+Pop,” zegt MGMT. “Muzikaal gezien draaien we rond de 20% volwassen hedendaagse mensen en niet meer dan dit, alsjeblieft.”

“Simpel gezegd, de jongens hebben het weer gedaan!”, zegt schrijver/regisseur/The Best Show co-presentator Tom Scharpling enthousiast in een essay over Loss Of Life. ‘Ze zijn nu vijf-voor-vijf, wat de laatste keer dat ik het controleerde ervoor zorgt dat je in vrijwel elke Hall of Fame terechtkomt. Deze plaat straalt overal een aura van onmiskenbare warmte uit, een album boordevol comfortabel vertrouwen. Er zijn epische nummers en intieme portretten, een beetje glamour hier, wat psych-folk daar. Het is een stukje magie dat perfect past in het MGMT-oeuvre en tegelijkertijd de grenzen opnieuw verlegt.”

Loss Of Life tracklisting:
01 Loss Of Life (part 2)
02 Mother Nature
03 Dancing In Babylon (featuring Christine and the Queens)
04 People In The Streets
05 Bubblegum Dog
06 Nothing To Declare
07 Nothing Changes
08 Phradie’s Song
09 I Wish I Was Joking
10 Loss Of Life

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE