Sultans of String – Walking Through the Fire

Wat hebben Crystal Shawanda, Leela Gilday, de Northern Cree powwow-groep, een tiental andere inheemse artiesten en de Sultans of String met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal samengekomen in de geest van de 94 oproepen tot actie en het eindrapport van de Canadese Waarheids- en Verzoeningscommissie, waarin inheemse en niet-inheemse kunstenaars worden opgeroepen om samen te werken om een ​​weg voorwaarts te vinden en hebben Walking Through the Fire gecreëerd. Dit album bestaat uit een krachtige verzameling samenwerkingen tussen de rootsgroep en First Nations-, Métis- en Inuit-artiesten van over heel Turtle Island.

Samen creëren deze kunstenaars een veilige, creatieve ruimte waar van nieuwe verbindingen kan worden gedroomd – niet op de westerse manier van denken en problematiseren – maar in plaats daarvan van een dieper delen en begrijpen, waarbij muziek de gemeenschappelijke basis is om culturen te helpen verbinding te maken en elkaar te begrijpen. . “We openen deuren voor elkaar, als inheemse volkeren, als kolonisten. Dit project gaat over het creëren van verbindingen en ruimtes om van elkaar te leren”, legt Alyssa Delbaere-Sawchuk uit, altvioliste bij het Métis Fiddler Quartet.

De negenvoudig Grammy-genomineerde Northern Cree en gemeenschapsorganisatoren in Kettle en Stony Point verwelkomden Sultans of String op hun jaarlijkse powwow voor een van deze samenwerkingen. Steve Wood, drummer en zanger, legt uit: “Als je samenwerkt met reguliere muziek, laat dat zien dat we kunnen samenwerken om het allerbeste in wie we zijn als mens naar boven te halen, en dat we iets heel moois naar voren kunnen brengen.”

Een centraal thema dat door Walking Through the Fire loopt, is de noodzaak om de hele waarheid over residentiële scholen en de ervaringen van de inheemse bevolking te vertellen, lang voordat er mogelijk verzoening kan plaatsvinden. De voor een Grammy genomineerde ouderling en dichter Dr. Duke Redbird, die in veel opzichten de eerste inspiratie voor dit project leverde, legt uit: “De plek waar we moeten beginnen is bij de waarheid. Verzoening zal misschien ergens in de toekomst tot stand komen, maar op dit moment is het de waarheid waar we de reis met elkaar moeten beginnen.’

Sultans-violist Chris McKhool, die onlangs de Dr. Duke Redbird Lifetime Achievement Award ontving van Redbird en JAYU Arts for Human Rights voor zijn inspanningen om deze waarheden door middel van samenwerking te versterken, zegt: “Dit land heeft een geschiedenis die is genegeerd, verdraaid en verdraaid, om te voldoen aan de kolonialistische doelstellingen van de vernietiging van een volk. We zijn zo gelukkig dat we de kans krijgen om met inheemse kunstenaars te werken en hun verhalen, ervaringen en hun leven met ons te delen, zodat we ons werk kunnen voortzetten om te leren over de geschiedenis van residentiële scholen, genocide en intergenerationele gevolgen van kolonisatie. Muziek heeft een speciaal vermogen om te helen, te verbinden en de waarheid uit te drukken.”

McKhool leidt de 3x JUNO genomineerde, 6x CFMA-winnende Sultans of String, die de basistracks hebben opgenomen in Jukasa Studios, een opnamefaciliteit van wereldklasse in het Six Nations-reservaat ten zuiden van Hamilton, Ontario. “We hadden het geluk dat we bij Jukasa konden werken en voor dit project konden overleggen met uitzonderlijke inheemse kunstenaars”, zegt McKhool. “We hadden het geluk dat we konden samenwerken met inheemse ontwerper Mark Rutledge en inheemse filmmakers en videografen Eliza Knockwood en Marc Merilainen, samen met ons gebruikelijke team, om een ​​look en feel voor het album te bedenken.”

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE