Keegan McInroe – Dusty Passports and Empty Beds

Toen de wereld in het voorjaar van 2020 op slot ging, verschanste songwriter en internationale troubadour Keegan McInroe zich in zijn moeders huis in Dublin, Texas, om hoe dan ook bij zijn familie te zijn. Na tien jaar gestaag in beweging te zijn geweest, kwam er plotseling een schokkend einde, gecombineerd met de onzekerheden rond de omslag in het leven. Toen iedereen het leven oppakte, bleef McInroe met een aantal ernstige problemen achter, in zichzelg gekeerd om alles te verwerken en er door te gaan.

Maar de kunstenaar heeft enigszins geluk als hij wordt geconfronteerd met het gevarieerde leven, spanningen, verdriet en moeilijkheden. Van het lelijke, onaangename en potentieel schadelijke, dat er iets moois en genezends kan ontstaan. Deze vorm van zelftherapie-door-creatie heeft zich in het schrijven uitgewerkt tot een achttal originele nummers die McInroe’s zevende studioalbum Dusty Passports and Empty Beds werden.

Met af en toe een knipoog naar de directe trauma’s en tijdsbestekken die ze vorm gaven, bijvoorbeeld hoe het titelnummer van het album ‘Dusty Passports and Empty Beds’ begint bijvoorbeeld: “Als achteraf gezien 20/20 is, hoop ik nooit meer achterom te kijken….” – De liederen overstijgen meestal hun specifieke geschiedenis en raken aan overkoepelende menselijke thema’s als dood, verdriet, goed leven, aanwezig zijn, proberen je plek te vinden en omgaan met een wereld die maar al te vaak voorbij lijkt.

Een negende nummer, een redelijk getrouwe vertolking van John Prine’s ‘Lonesome Friends of Science’, en bovendien thematisch significant, onderstreept de impact van de dood van de grote Amerikaanse songwriter op 7 april 2020, vanwege het begin van de pandemie, terwijl ‘John’s Songs’ een ontroerende, volkse hervertelling is en het genezingsproces van McInroe inzet.

Opgenomen in 7013 Sound in Fort Worth, Texas, met Grant Wilborn (coproducent, engineer, mixen, mastering) achter de knoppen heeft McInroe nog een eerbiedwaardig ensemble van collega-musicals uit Fort Worth verzameld met Clint Kirby (drums), Aden Bubeck (bas), Patrick Smith (bas), Matt Tedder (gitaar), Gary Grammer (mondharmonica), Chris Watson (piano, orgel, toetsen), Jeff Dazey (saxofoon), Dirt Stinnett (viool, mandoline, darmsnaar), Hannah Owens (zang) en Morris Holdahl (zang) dragen allemaal enorm bij aan een leven in de rootsy, landelijk getinte Americana van Dusty Passports en Empty Beds.

Degenen die bekend zijn met het eerdere werk van McInroe zullen wellicht opmerken dat Dusty Passports and Empty Beds meer naar deze film neigt van de Kristoffersoniaanse kant dan de invloed van de Waitsiaanse, misschien een resultaat van de lange en lege dagen, weken, en maanden die zich uitstrekten tijdens het schrijfproces, alles vertraagde, versluierd in een lichte melancholie, zittend in een stille kamer, met een koppige grijns, tokkelend op een gitaar, zegeningen tellend, het beste er van hopen.

“Met een stoffige stem die lijkt op die van Guy Clark en de vroege Kristofferson, ontgint hij een ouderwets Texas troubadour-stijl die regelmatig stevige klompjes naar voren brengt, waardoor scherpe observaties nederig en gemakkelijk worden vastgelegd met makkelijk in het gehoor liggende melodieën” FATEA

Tracklisting
01 Big Year (3:47)
02 Lonesome Friends of Science (4:52)
03 Dusty Passports and Empty Beds (3:46)
04 Ey Brother (4:31)
05 Thanksgiving Night (4:47)
06 Only to be Songs (3:53)
07 Eat Drink and be Merry (4:53)
08 John’s Songs (3:47)
09 Traveler’s Wind (3:13)
All songs by Keegan McInroe
except ‘Lonesome Friends of Science’,
by John Prine

Format: CD, DL & STREAM
Release:7 juni 2024

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE