Gerald McClendon – Down At The Juke Joint

Zoete soulmuziek – Het is die magische muziek waarvan de klassieke klanken geschiedenis hebben geschreven met legendarisch artiesten als Ray Charles, Sam Cooke, Aretha Franklin, Al Green, Solomon Burke om er maar een paar te noemen.
Die groten zijn verdwenen en laten alleen de echo’s van hun soulvolle essentie achter. Maar er is één zielsroerder wiens stem nog steeds een tekst streelt zoals een minnaar dat zou moeten doen: Chicago’s Gerald McClendon. Hij is een beschamend onbekende klassieke R&B-stylist met een stem die zo soepel is en zit daar zo diep in dat hij bekend staat als ‘The Soul Keeper’. En het beste van alles is dat hij een nieuw album heeft datlaat zijn rijke vocale stijl laat zien.

McClendon’s nieuwste, Down At The Juke Joint, op Delta Roots Records, loopt over van zuivere old-school soul, met nummers gemaakt door een crimineel getalenteerde songwriter, drummer en producer Twist Turner, en tot leven gebracht door de hartstochtelijke tonen van de soulkeeper. Het dozijn nummers hier bieden een oprechte selectie minnaarsliederen en soepele ballades bedoeld voor late avonden vol
lome blikken en langzaam dansen.

De opener, ‘Back Where You Belong’, bepaalt de sfeer met een sensuele sax eromheen en berouwvolle gladde zang: “She didn’t leave a card or a letter, not even a see you later / Come on home, back where you belong.” The regrets flow on with the tearful “It’s Too Late, She’s Gone” – “I tried to apologize, teardrops in my eyes / But it’s too late, too late, she’s gone.” The mood shifts with the upbeat “Down At The Juke Joint,” a rhythmic ode to good times: “You can come as you are, check your attitude at the bar / sit down and have a taste, don’t let the whiskey go to waste.” Then the mournful “House Ain’t A Home” opens the door to more love lost: “You see a house ain’t a home / When your baby pack up and gone.”

Op het melodieuze ‘So Long’ draait McClendon soepel de rollen om van een minnaar zoals hij degene is zegt dat het voorbij is – “I can’t take it no more, think I’ll walk out the door / I said so long, baby I’m gone, so goodbye.” There’s a funky feeling to open “Talkin’ Smack,” with another strong vocal turn – “Tryin to play me, for a fool, you see / But you’re only foolin’ yourself, it don’t matter to me.” “Only Time Will Tell” is een prachtig liefdeslied, opgebouwd bovenop een torenhoge vocale inspanning en subtiel sax werk: “Our love grows stronger, every day / deeper and deeper, in every way.” The whimsical “She’s Tryin’ to Drive Me Crazy” takes a lighthearted approach to an over-eager suitor: “Well she’s tryin’ to drive me crazy, but I just won’t give her the key.”

In de melancholie van “Cryin’ Time Again” weeft McClendon een tapijt van wanhoop: “Darkness is all around me, I wonder will I ever see the light.” Op de een of andere manier suggereert de onuitgesproken vreugde in zijn stem dat hij dat zal doen. Alsof je ‘Cryin’ Time’ wilt beantwoorden. De zangerige lyriek van ‘You Make Me Happy’
belooft een leven vol liefde: “More precious than diamonds, shine just like gold / Our love grows stronger, it never grows old.” De belofte van eeuwige liefde vormt de aanleiding voor ‘I’ll Be In Your Corner’ de gelofte dat “I’m the one who’ll treat you right.” Dit alles leidt naar de afsluiter: “You’re So Fine,” waar hij een aangrijpend verzoek doet: “if you’d only give me a chance, to make you smile to make you laugh.”

“Down at the Juke Joint” is een soulvolle reis vol rijke zang en luxueuze muzikale
arrangementen, allemaal elegant om de vele tinten liefde gewikkeld door de soulkeeper Gerald McClendon. Zoete soulmuziek inderdaad. – Jim White (a former music writer for the Pittsburgh Post-Gazette & now writes the Blues Roadhouse)

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE