Dexys – The Feminine Divine

Dexy’s zijn terug! 11 Jaar na de release van hun laatste album met originele muziek, het veelgeprezen One Day I’m Going to Soar, keert de band terug met een verbluffend nieuw album, The Feminine Divine, dat op 28 juli uitkomt op 100% Records.

De komst van The Feminine Divine wordt ingeluid met de release van vandaag van de glorieuze eerste single ‘I’m Going To Get Free’, gedrenkt in blazers en met een heavy dance-hall gevoel. “Het personage maakt zich optimistisch los van geïnternaliseerd trauma, depressie en schuldgevoelens”, zei Kevin Rowland over het nummer.

The Feminine Divine is Dexys’ vijfde album met origineel materiaal, wederom geproduceerd door Pete Schwier, samen met de veelgeprezen sessiemuzikant en producer Toby Chapman. Na wat tijd te hebben genomen om zijn energie te heroriënteren, keerde Kevin Rowland terug naar de muziek met een frisse kijk en nieuwe positiviteit. Een persoonlijk, zo niet strikt autobiografisch verslag van een man wiens opvattingen in de loop van de tijd zijn geëvolueerd. Niet alleen over vrouwen, maar over het hele concept van mannelijkheid waarmee hij was opgegroeid: een opleiding en een afleren die met een duizelingwekkend effect over de boog van The Feminine Divine wordt getraceerd.

Met twee nummers op het album met Goddess in de titel in ‘My Goddess Is’ en ‘Goddess Rules’, is het geen verrassing dat Kevin ervoor koos om een ​​schilderij te gebruiken geïnspireerd door Pele, de Hawaiiaanse godin van vuur en vulkanen, voor het artwork.

Als hij in de archieven duikt voor een nummer dat hij oorspronkelijk in 1991 had geschreven, is de opener van het album, ‘The One That Loves You’, een stoere schijnbeweging voordat hij het doek ophaald over ‘wat ik echt voel’, zoals aangekondigd door een klassiek stukje Kevin-spokenword dat leidt naar het tweede nummer, ‘It’s Alright Kevin (Manhood 2023)’.

De eerste helft van de plaat zit vol met music hall-achtige branie, grotendeels geschreven met de originele Dexys’ trombonist Big Jim Paterson. De tweede kant van de plaat is als niets dat Dexys eerder heeft gedaan. Een uitdagend, synth-heavy cabaret, geschreven in samenwerking met Sean Read en Mike Timothy. Het is stomend, bruisend en zwoel, soms met doom beladen en zwaar en dan weer ordinair en funky. Een behoorlijk bedwelmende mix.

Tegenwoordig is de band meer een “organische” verzameling – Kevin, Jim (een niet-tourend bandlid), Sean Read en Mike Timothy. “Het is altijd gewoon natuurlijk bij mij”, zegt Kevin. “De inspiratie komt eerst, ik denk na over wat ik kan doen, welke nummers ik heb, en benader dan de band.” Hij omschrijft hun huidige line-up als “tegenwoordig de kern”.

Met meer dan een miljard wereldwijde streams, drie top 10-albums in het VK, twee nummer 1-singles, een Brit Award en een multi-platina verkopend album met hun tweede release Too-Rye-Ay (als Dexys Midnight Runners), zijn Dexys net zo belangrijk en spannend vandaag als altijd. Met liveshows die binnenkort worden aangekondigd ter ondersteuning van de plaat, markeert The Feminine Divine een nieuw hoofdstuk in een boek dat steeds beter en beter wordt.

“Ik doe dit al heel lang”, zegt Kevin. “Maar ik heb het gevoel dat ik er nu aan toe ben.”

Tracklisting:
01 The One That Loves You
02 It’s Alright Kevin (Manhood 2023)
03 I’m Going To Get Free
04 Coming Home
05 The Feminine Divine
06 My Goddess Is
07 Goddess Rules
08 My Submission
09 Dance With Me

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE