Tom Buenger – Blues From Caucasia

West Coast-songwriter, multi-instrumentalist en getalenteerde zanger, Tom Buenger, is klaar om los te barsten in de nationale scène met zijn tweede album, Blues From Caucasia. De bekroonde muzikant bracht een decennium door in het Amerikaanse leger voordat hij zich ten noorden van Seattle vestigde in Mount Vernon WA, Hij keerde terug naar zijn wortels in een kleine stad nadat hij veel had gereisd en invloeden van over de hele wereld had opgeslorpt. De tien nieuwe originelen en een geïnspireerde cover weerspiegelen zijn liefde voor rock, soul, blues, roots en gospel. Buenger wordt opnieuw vergezeld door de bekroonde gitaristen Teresa Russell uit Los Angeles Rafael Tranquilino uit Mexico-Stad en cohorten uit de Pacific Northwest, gitarist Chris Eger, Richard Williams op bas, en drummer Cyrus Zerbe.

Openingsstamper ‘Above The Sun’ is een vrolijke Tulsa-bluestreinshuffle met een tentrevival melodie. Het dramatische liefdeslied ‘Start A Fire’ combineert neo-soulzang met gruizige bluesharp en zinderende leadgitaar. Blues over wanhoop, ‘That Ain’t Right’, pronkt met wat opzwepende drums, nog hetere mondharmonica en grommende zang van Buenger die op overtuigende wijze de rol speelt van een man die verkeerd is behandeld. “Mean Things” is een misleidende titel voor een brutale, gemakkelijke akoestische wandeling met zoet gitaargepluk over een man die probeert ‘het goede te doen’, terwijl hij vecht tegen zijn innerlijke demonen.

Buenger en zijn gezelschap doen hun best in het Orange Blossom Special-stijl country-fiddle-deuntje: “Get With Me”, terwijl hij zichzelf probeert te verkopen aan een toekomstige liefde. De vocale showcase ‘Don’t Stop’ is wel vergelijkbaar met een nummer van de Blind Boys of Alabama, waarin de boodschap van hoop en inspiratie wordt overgebracht met lagen van rustgevende harmonieën. De ultragladde ballad ‘Feel Alright’ is een krachtige akoestiek gedreven stukje moderne R&B met veel potentie. ‘Fight No More’ laat meer zien van Buenger’s vocale vaardigheden terwijl hij alle harmonie-backups op de track met een eenvoudige gitaar afhandelt begeleid met mondharmonicakleuren op een frisse creatieve manier. De Piedmont Blues-update: “Talk To Me”, is een zoet solo-akoestisch nummer dat traditionele stijl combineert met moderne energie. ‘Soul Of A Man’, voor het eerst opgenomen in 1930 door bluesevangelist Blind Willie Johnson, wordt getransformeerd in een hymne van persoonlijk getuigenis en lof voor een verheffende zegening. – Rick J. Bowen

Release: 8 september 2023

BLUESSHOWS BIJ RADIO DUIVENSTRAAT:
VRIJDAGAVOND: GARY GRAINGER – THE BLUESSHOW van 20:00 tot 23:00
ZONDAGAVOND: PATRICK ROOS – DUTCH BLUES RADIO van 22:00 tot 24:00

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE